Γιατί τόσος χαμός με το Λινού Σουμπάσης & Σια στου Ψυρρή;

Έφτασε στο τραπέζι το ζεστό ψωμάκι, πολύσπορο με μάραθο, και σε συνδυασμό με αγνό βούτυρο, άγουρη ντομάτα τουρσί & κατσικίσιο τυρί, δάκρυσα.

linou-soumpasis-restaurant-athens-2

Θρίαμβος από την πρώτη μπουκιά είναι το φαγάκι στο ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ, το νέο εστιατόριο με το δύσκολο όνομα, που κάθε βράδυ είναι πίτα, με πελάτες από τον πιο άπλυτο (από άποψη) artist μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς προέκυψε, όμως, αυτό το ανέλπιστο σουξέ, λίγες μόνο μέρες μετά το opening;

Κατ’ αρχάς είναι το ΦΑΓΗΤΟ ό,τι πιο κοντά στη συγκίνηση της μυστικής νησιωτικής ταβέρνας. Πρώτες ύλες διαμάντια, διαλεγμένες με προσήλωση από τα τέσσερα σημεία παραγωγής του ελλαδικού ορίζοντα. Γεύσεις συμπυκνωμένες & εμπεδωμένες -όχι τίποτα τσάμπα πουτ@νιές.

Έφτασε στο τραπέζι το ζεστό ψωμάκι, πολύσπορο με μάραθο, και σε συνδυασμό με αγνό βούτυρο, άγουρη ντομάτα τουρσί & το κατσικίσιο τυρί της φωτογραφίας δεξιά κάτω, δάκρυσα. Είπα “εδώ είμαι εγώ, δεν με νοιάζει αν υπάρχει παρακάτω».

Ύστερα ήταν, όμως, τα βραστά λαχανικά ένα 5 αισθήσεων σοκ (οπτικό ποίημα, μοναδική γεύση & φινετσάτη μυρωδιά, al dente υφή και ηδονικό στο αφτί κρατς) -πιάτο που στην Κοπεγχάγη θα άξιζε 50 ευρώ.

Ή ο μπακαλιάρος τυλιγμένος σε αρνίσια μπόλια -τι να σου λέω; Συγκλονιστικός!

Ένας θρίαμβος, λοιπόν, το Λινού-Σουμπάσης & Σια της δεινής απλότητας. Μια κουζίνα ανάμεσα σε Άγιο Όρος, σε μακρινό νησί που δεν το έχει μολύνει ο μεταλλαγμένος σπόρος, σε γαστρονομικά παρθένα Δυτική Μακεδονία & την καθημερινή μαγειρική της μάνας μας.

 

Και είναι ο ΧΩΡΟΣ στου Ψυρρή λιτός για να πρωταγωνιστούν τα πιάτα. Κι επίσης κατανυκτικός, όχι μόνο εξαιτίας των κεριών σαν της εκκλησίας (πουλιούνται εδώ), αλλά επειδή μοιάζει με installation της Αμπράμοβιτς: ερεθιστικά γυμνός & εχθρός της άνεσης, για να μην πλαδαρεύει το αισθητήριο.

Ουσιώδες φαΐ & πάτωμα-μωσαϊκό είναι, λοιπόν, ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ για τους Αθηναίους που τρέχουν πρώτοι στα ψαγμένα εστιατόρια of the hour. Αν και μάλλον δεν ήταν ποτέ πρόθεση του σεφ από τη Λήμνο ή των ιδιοκτητών (που τίποτα δεν γνώριζαν από πελατεία Μαξίμου-Ανακτόρων-Ψυχικού), το μαγαζί έγινε αμέσως the place to see & to be seen! Και τώρα οι παρέες κλείνουν το μάτι η μία στην άλλη για επιβεβαίωση.

Τέλος, το ΣΕΡΒΙΣ κινείται προφανώς σε casual ρυθμούς, αλλά είναι τόσο ενημερωμένο & διαφωτιστικό (DISCLAIMER: όχι τη δεύτερη φορά που πήγα…), που κάνει την εστίαση να φαίνεται εύκολη υπόθεση. Ενώ όλοι ξέρουμε από εμπειρία ότι δεν είναι…