Οι πιο νόστιμες πίτες (και μικρασιάτικος γκιοζλεμές) στην Cocona

Σπανακοτυρόπιτα, «τυρόπιτα με φέτα, κασέρι & ανθότυρο», μανιταρόπιτα, κοτόπιτα & πολλές άλλες αυθεντικά πεντανόστιμες πίτες, χωρίς παλιοβούτυρα και παλιολάδια…

cocona-pites-pies-kolonaki

Ειλικρινά εξαιρετικές και σούπερ πεντανόστιμες είναι οι πίτες στην Cocona της οδού Μηλιώνη στο Κολωνάκι!

Τι πίτες θα βρεις εδώ;

Τόσο του ταψιού (αυτήν εδώ τη σπανακοτυρόπιτα της φωτογραφίας πάνω, «τυρόπιτα με φέτα, κασέρι & ανθότυρο», μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, «χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο, μυρώνια, καυκαλήθρες») όσο και σπάνιο να τον βρεις αλλού, μικρασιάτικο γκιοζλεμέ, ένα λεπτό φύλλο που ψήνεται «στεγνά» πάνω σε καμπυλωτό μέταλλο, το σάτσι, και ύστερα τυλίγεται σε ελαφριές σαν πούπουλο πίτες με γέμιση λαχματζούν, φρέσκα μανιτάρια, σπανάκι με αρωματικά βότανα, παστουρμά & κασέρι και διάφορα άλλα μίγματα-αποκάλυψη που δεν πρέπει να φοβηθείς γιατί είναι πάντα ισορροπημένα -ποτέ πληθωρικά.

Η ευγενική και αεικίνητη Ιωάννα

Έχει να κάνει αυτό (το μέτρο) μάλλον με την ευγενική προσωπικότητα της γλυκομίλητης ιδιοκτήτριας και μοναδικής (αυτόν τον καιρό) υπαλλήλου πίσω απ’τον πάγκο, της Ιωάννας, που αγάπησε τις συνταγές της μικρασιάτισσας στην καταγωγή μάνας της Λαμπρινής, στην πορεία τις εμπλούτισε, και τώρα με προσωπικό κόπο, εκεί παρούσα πάντα και για όλες τις δουλειές στο όμορφο μαγαζάκι της, τις ετοιμάζει με νοιάξιμο για κάθε πεινασμένο foodie.

Ή όποιον άλλον τελος πάντων μπορεί να τις εκτιμήσει, παρόλο που δεν κολυμπάνε στο νοθευμένο λάδι, στο παλιοβούτυρο ή στα άλλα φτηνά συστατικά μιας βιομηχανικής σπανακόπιτας, που τη λέει κάποιος μπουκωμένος δίπλα μου λαχταριστή και μου ‘ρχεται να ξεράσω.

Δεν πουλάω storytelling Πολίτικης Κουζίνας

Κι αν σας τα γράφω εδώ αυτά τα γενεαλογικά για την Ιωάννα, δεν είναι για να σας πείσω με το storytelling, αυτό το ύπουλο αποκούμπι της διαφήμισης. Εγώ έτσι κι αλλιώς, κοιτάζω πάντα με πλάγιο βλέμμα & δυσπιστία όσες μαγείρισσες εμφανίζονται (στην τηλεόραση και όχι μόνο) στιλιζαρισμένες σαν νέες «Λωξάντρες» και φορούν τη γευστική παράδοση της Πόλης & της Μικρασίας αποκριάτικα. Δεν είναι η Πολιτικη Κουζίνα η αγαπημένη μου ταινία.

Το μόνο που με νοιάζει είναι ο γκιοζλεμές που βάζω στο στόμα μου να με ταξιδέψει κάπου νόστιμα. Ας πούμε… στην Κωνσταντινούπολη. Αφού δεν με βλέπω να με ξαναβγάζει η καρδιά μου προς τα εκεί πριν εξαφανιστεί ο Ερντογάν και ξεμαρμαρώσει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος…