Το τέρας του τουρισμού και πώς θα ταϊστεί

Τίποτα που τσιμεντώνεται δε γίνεται να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση: το μπόχο, το ανέμελο, το γήινο greek summer με ανθρώπινο μέτρο. Δεν είναι πια φτιαγμένα με τέντες τα beach bars, να τις μαζέψουμε όταν αδειάσουν από πελάτες.

ios-maganari

Περίεργη αυτή η σεζόν (2022) για την Ίο. Αψυχολόγητη. Νευρική.

Εκρηκτικός Μάιος με εκπληκτικά καλό κόσμο, Ιούνης fully booked, αλλά χωρίς ιδιαίτερους τζίρους ή tips, Ιούλιος τραγικός από άποψη ποιότητας (18χρονα που το κόβουν με τα πόδια γιατί δεν έχουν ούτε δίπλωμα)… Το ίδιο σε παραλλαγές ακούω να συμβαίνει σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Όσοι νοιαζόμαστε για τις τάσεις αναμένουμε, λοιπόν, με αγωνία να δούμε τι σκατά επισκέπτη θα κατεβάσουν τα πλοία & τα αεροπλάνα τον Αύγουστο. Αυτή η χρονιά θα είναι καθοριστική για το μέλλον και εξηγώ γιατί:

Οι προσδοκίες είναι φέτος τεράστιες από την Ελλάδα, που τα 2 χρόνια της καραντίνας γιγαντώθηκε στο παγκόσμιο φαντασιακό ως ο απόλυτος τόπος ελευθερίας των αισθήσεων.

Μαζί με τις κρατήσεις πολλαπλασιάστηκαν και οι επενδύσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις αναβάθμισαν την εμπειρία (καλό φαγητό και ψαγμένα κοκτέιλ σε κάθε βραχονησίδα), ενώ σε άλλες την υποβάθμισαν (να μη βλέπεις άμμο στις παραλίες της Μυκόνου, να μη βρίσκεις να παρκάρεις στα χωριά της Τήνου).

Αν από εδώ & πέρα θα είναι το brand μας ελκυστικό ή φτηνιάρικο, premium ή μαζικό, θερινή ραστώνη ή θορυβώδης πολυκοσμία, κανείς δεν ξέρει.

Μια λογική (προσωπική) πρόβλεψη θα ήταν:

2022/ Άπειροι τουρίστες, τιμές στα ύψη, μέτριες υπηρεσίες λόγω ελλείψεων.
2023/ Ακόμη πιο υψηλές τιμές, κακοί φραγκάτοι τουρίστες (αφού οι σοφιστικέ αποφεύγουν τον όχλο), χτίσιμο & υπερεκμετάλλευση ολούθε.
2025/ Λιγοστεύουν οι κρατήσεις γιατί κανείς δεν θέλει να πληρώνει κερατιάτικα σε νησάκια που έχουν χάσει το συγκριτικό τους πλεονέκτημα -την αυθεντικότητα.
2027/ Καταστροφή για όσους έχτισαν φαραωνικά. Βάζουν λουκέτο αφήνοντας τα μελαγχολικά κουφάρια τους να σαπίζουν σε κοινή θέα.
2028-2040/ Κατάρρευση του brand. Η Μύκονος είναι η νέα Costa Brava & δέχεται με χαρά φοιτητικές εκδρομές all-inclusive.

Υπάρχει ελπίδα;

Δύσκολο. Τίποτα που τσιμεντώνεται δε γίνεται να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση: το μπόχο, το ανέμελο, το γήινο greek summer με ανθρώπινο μέτρο. Δεν είναι πια φτιαγμένα με τέντες τα beach bars, να τις μαζέψουμε όταν αδειάσουν από πελάτες.

Το Τέρας πρέπει να ταϊστεί.

Με γκουρμέ ταξιδιώτες-μεζεδάκια ή τα αποφάγια των τουριστικών πακέτων, θα φανεί…