7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν πας στη Μήλο

Ένανς συμπυκνωμένος ταξιδιωτικός οδηγός (παραλίες, εστιατόρια, εκδρομές, ηλιοβασιλέματα) από κάποιον που πήγε στη Μήλο χωρίς να είναι ερωτευμένος.

milos-travel-guide-tips

Αυτός είναι ένας συμπυκνωμένος οδηγός* για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Μήλο, γραμμένος από κάποιον που πήγε στο νησί χωρίς να είναι ερωτευμένος (και άρα ζαλισμένος).

*Disclaimer γιατί ήταν Ιούνιος σε έτος πανδημίας, οπότε φαντάζομαι πως σε ό,τι λέω οφείλεις να προσθέτεις περίπου 500 in love ζευγαράκια επιπλέον…

Οι top παραλίες

Οι παραλίες & τα νερά είναι όντως μαγεία, με περίεργα ηφαιστειογενή χρώματα στους βράχους, με άμμο σιμιγδάλι ή καθάριο βότσαλο. Η Φυριπλάκα είναι ανεπανάληπτη, αλλά το beach bar παίζει φρικτή μουσική φρικτά δυνατά. Όσο πιο μακριά προς τα water sports περπατήσεις τόσο καλύτερα. Μετά τον μεγάλο βράχο δεν πάνε πολλοί γιατί έχει πέτρες, αλλά εκεί είναι που σου πέφτει το σαγόνι!

Η Πλάθιενα αντίθετα είναι μια ήσυχη επιλογή να διαβάσεις το βιβλίο σου (δεν σταύρωσα λέξη στη Φυριπλάκα με το ντάμπα ντούμπα), αγναντεύοντας που & που τα καταγάλανα νερά, τα οποία ναι οκ σε αυτό το νησί δεν λες κι ότι σπανίζουν…

 

Το εξωγήινο Σαρακήνικο

Το διάσημο Σαρακήνικο δεν ενδείκνυται για μπάνιο, αφού & ψιλοστάσιμο είναι το νερό στον κόλπο & πήχτρα στον κόσμο & χωρίς σκιά, να σιγοψήνεσαι πάνω στην καυτή πέτρα σαν φιλέτο στη Ράτκα. Είναι, όμως, εξωγήινο μνημείο με εκτυφλωτικό φως που, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, αλλά γεμίζει τις μπαταρίες της ψυχής σαν φωτοβολταϊκό. Οπότε μια γρήγορη επισκεψούλα με την πρωινή ή απογευματινή δροσούλα, ανάσα, έφυγες…

Εκδρομή με το σκάφος

Η ημερήσια εκδρομή μέχρι το Κλέφτικο, περνώντας κι από τις εξωτικής ομορφιάς Καλόγριες, είναι must. Εννοείται ότι δεν συστήνω το καραβάκι με αγνώστους, οπότε βολεύει να είστε μεγάλη παρέα και να μοιραστείτε τα έξοδα για μια πιο πριβέ κατάσταση. Επίσης, να εύχεσαι να μην έχουν κλείσει τα mega yacht τα έμπα για τις σπηλιές, αφού είναι πολλοί οι ασύδοτοι πλούσιοι που (φυσικά) φυλάνε το θαύμα για την πάρτη τους.

Τα εστιατόρια

Με το φαγητό δεν τρελάθηκα, αλλά σιγουράκια είναι οι ψαροταβέρνες Μέδουσα (Μανδράκια) & Γιαλός (Πολλώνια), καθώς & η Εργίνα στην Τρυπητή, με σπεσιαλιτέ κόκορα κρασάτο με λαζάνια

Best of the best

Το καλύτερο φαγητό με διαφορά το έχει το καλύτερο ξενοδοχείο με διαφορά, το Bianco στο White Coast hotel. Αυτό το ξενοδοχείο άνοιξε μόλις φέτος (2021), ρίσκαρα να μείνω εκεί πριν δοκιμαστεί έστω μια σεζόν, αλλά πραγματικά το βρήκα flawless & το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Τα γραφικά Μανδράκια

Αντί για το περίφημο Κλήμα (που ο δρόμος χωράει ίσα ίσα 1,5 Smart και πήζει σε σημείο να πιαστείς στα χέρια) πήγαινε στα «σύρματα» στα Μανδράκια, που είναι εξίσου γραφικά, αν όχι περισσότερο.

Το ηλιοβασίλεμα

Η Μήλος έχει πάνσωστο προσανατολισμό για ηλιοβασίλεμα. Perfect spots όμως είναι το κοκτειλάδικο Utopia στην Πλάκα, αλλά & το ξενοδοχείο μου (βλ. κάτω).