ΕΚΘΕΣΗ: Τι «ξέκλεψε» ο Πικάσο από την Αρχαία Ελλάδα;

Λίγοι γνωρίζουν πως ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης έχει κάνει όμορφα κεραμικά που συνδέονται ευθέως με την αρχαιότητα.

picasso-cycladic-museum-athens-4

Πάρα πολύ καλοστημένη είναι η μεγάλη έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης! Και αξίζει να της δώσεις λίγο απ’ το χρόνο σου (έχει και air condition…).

Ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει διάσημα -ακόμη και για ανίδεους- έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν καλά τα όμορφα κεραμικά του, που συνδέονται ευθέως με την αρχαιότητα και εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου.

Αυτή η σχέση είναι που φανερώνεται τόσο ποιητικά σε αυτή την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (αλλά μην πεις πάλι «έχουμε χρόνο» και τελικά τη χάσεις…)

Για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά, αλλά και σχέδια του Πικάσο, με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (βλ. Κένταυρος ή Μινώταυρος), και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, κάνοντας διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Don’t miss it!