Ai Weiwei: η πιο σημαντική έκθεση της χρονιάς στο Κυκλαδικό Μουσείο

Chandelier, 2015

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα κρατήσει η must-see έκθεση του τεράστιου Κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei στο υπέροχο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μια έκθεση που έχει συνεπάρει όποιον την έχει δει, όπως ενθουσίασε κι εμένα το περασμένο Σάββατο που πήγα εκεί γιατί -να μην πω ψέματα- έβρεχε και δεν μπορούσα να πάω για μπάνιο.

Τα έργα είναι πολύ σημαντικά (διαβάστε οπωσδήποτε και τα πολύ καλογραμμένα σύντομα κείμενα που τα συνοδεύουν για να μπείτε στο νόημα), ενώ το κτίριο τόσο ιδανικό που μοιάζει λες και όλα τα έργα φτιάχτηκαν για να παρουσιάζονται μόνιμα εκεί.

Στην πραγματικότητα αυτό (περίπου) συμβαίνει με το έργο Standing Figure (2016, βλ. φωτογραφία παρακάτω), ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ). Ο Ai Weiwei έχει μεταβάλει την κλίμακα, μετατρέποντας το μικρό κυκλαδικό ειδώλιο σε μια πανύψηλη θεότητα. Με σαφή αναφορά στο προκλητικό φωτογραφικό τρίπτυχο Dropping a Han Dynasty Urn (1995) του ίδιου του Ai, το γλυπτό εμφανίζεται με χέρια εκτεταμένα και ένα αγγείο μετέωρο από κάτω, ως  ένας υπαινιγμός σχετικά με την καταστροφή αρχαίων έργων τέχνης  κατά την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα (1966–1976).

Είχε πλάκα που ενώ έκανα τη χαρακτηριστική dimitrisgoes κίνηση με το χέρι για να βγάλω το Standing Figure φωτογραφία, ένας φύλακας έτρεξε να με τσεκάρει. «Δεν πιστεύω να κάνετε τίποτα άσεμνο» μου είπε. «Όχι, όχι, του απάντησα, αν και ο καλλιτέχνης, ξέρετε, δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στα μνημεία όλου το κόσμου, μόλις έναν όροφο πιο κάτω»… «Άλλο ο καλλιτέχνης, ήταν η απάντηση του φύλακα». Δεν τον παρεξηγώ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ AI WEIWEI

Γεννημένος στο Πεκίνο το 1957, ο Ai Weiwei είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία· η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.

Ο Ai Weiwei είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του, ο Ai Weiwei επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα. Επίσης, συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» (“Citizen’s Investigation”) για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008 και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στον σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.