Το «Art of Slow» δείπνο-εμπειρία από το premium ρούμι Zacapa

Ένας πολυβραβευμένος chef, ένας γνωστός chef patissier, ένας διακεκριμένος barista του καφέ & η θρυλική master-blender του καλύτερου ρούμι στον κόσμο, έσμιξαν σε μια σπάνια βραδιά που σκόπιμα κινήθηκε σε… αργούς ρυθμούς

ZACAPA-art-of-slow-dinner-1
Πάνω από αριστερά: Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Δημήτρης Κατριβέσης, Lorena Vasquez, Φίλιππος Παπασπύρου & γω…

Στο δείπνο-εμπειρία που οργάνωσε την προηγούμενη Δευτέρα στο εστιατόριο Fuga το premium ρούμι Zacapa, η φιλοσοφία του “art of slow” (το να αφιερώνεις ουσιαστικό χρόνο σε όσα πραγματικά αξίζουν) υπηρετήθηκε από μια σπάνια σύμπραξη ταλαντούχων δημιουργών της γεύσης:

Ο πολυβραβευμένος chef Δημήτρης Κατριβέσης, ετοίμασε για μας ένα εξαιρετικό δείπνο πολλών πιάτων με κορυφαία στιγμή το σιτεμένο σε κόντζι κόντρα φιλέτο με πατάτα & εσπρέσο (βλ. φωτογραφία κάτω).

Ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου έφτιαξε ένα επιδόρπιο-γλυπτό με τίτλο Black Pearl, συνδυάζοντας όλες τις τεχνικές της σοκολάτας μαζί με νότες καφέ που ταιριάζουν γάντι με την υπέροχα περίπλοκη & γεμάτη γεύση του Zacapa Solera 23.

Ο διακεκριμένος coffee expert Μιχάλης Δημητρακόπουλος ετοίμασε για το τέλος ένα ζεστό digestif cocktail με Zacapa & μια προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία καφέ από τη Γουατεμάλα, την πατρίδα του spirit, απογειώνοντας έτσι τα γλυκά του αρώματα βανίλιας & βουτύρου!

Και ήταν εκεί μαζί μας εκλεκτή καλεσμένη & πολύτιμη οδηγός στην ιστορία, το άρωμα & τη γεύση του ρούμι Zacapa, η master blender-θρύλος Lorena Vasquez, η οποία ολοκληρώνοντας την εκλεπτυσμένη γευσιγνωσία στις ετικέτες Zacapa Solera 23, Zacapa XO & Zacapa Royal έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσει η αξέχαστη βραδιά με αυτά τα λόγια: «Όπως η διαδικασία ωρίμανσης του Zacapa απαιτεί χρόνο & αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για μας, έτσι σας προτρέπω να πάρετε & τον απαραίτητο χρόνο για να το απολαύσετε!»

Σχετικά με το ρούμι Zacapa:

Παρασκευασμένο από την ταλαντούχο Master Blender Lorena Vasquez, το Rum Zacapa ωριμάζει στην Γουατεμάλα «στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα» στα 2.300 μέτρα, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πράσινα τοπία. Χρησιμοποιεί τη διαδικασία Sistema Solera που «ξεκουράζει» τα blend από διαφορετικά Reserve Rum διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων.

Αποστάζεται μόνο από το συμπυκνωμένο παρθένο μέλι ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσσες, παλαιώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: βαρέλι αμερικανικού ουίσκι, καπνισμένο βαρέλι scotch ουίσκι, βαρέλι Olorosso sherry και βαρέλι sherry Pedro Ximenez και είναι ένα blend από διάφορα βαρέλια που περιέχουν ρούμι 6 έως 23 ετών.

Και επειδή το ρούμι ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα ύψη, όπου ο ψυχρός αέρας του βουνού μειώνει τη εξάτμιση του αποστάγματος – η διαδικασία επιτρέπει στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση να πάρουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν σε τέλεια αρμονία.

Το ρούμι πήρε το όνομά του το 1976, προς τιμήν των εκατό ετών από την ίδρυση της πόλης Zacapa. Κάθε φιάλη έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate) – μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας που συμβολίζει την ενότητα του ουρανού και της γης.

Άρωμα

Μια απαλή μυρωδιά αρχικά, που εξελίσσεται πολύπλοκα μέσα στο ποτήρι: γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας, κακάου και βουτύρου, συνδυάζονται με στρώματα γεύσης των διαφορετικών βαρελιών κατά τη διαδικασία απόσταξης “Sistema solera”. Νότες sherry καραμελωμένων ψημένων βραζιλιάνικων καρπών και φουντουκιών αναμειγνύονται με το χαρακτηριστικό άρωμα της καραμελωμένης μπανάνας και του αποξηραμένου ανανά που διακρίνονται στα πρώην βαρέλια αμερικάνικου ουίσκι.

Γεύση

Υπέροχα περίπλοκη, γενναιόδωρη και γεμάτη, με γλυκές νότες μελιού – χαρακτηριστικό των παλαιωμένων spirits. Στο βάθος της διακρίνονται οι νότες ξερών φρούτων και βερίκοκου και στο αποκορύφωμά της οι νότες αλμυρού βελανιδιού, μοσχοκάρυδου, δέρματος και καπνού με νότες καφέ και εξαιρετικά γλυκιάς βανίλιας, ισορροπημένη με ένα πικάντικο άγγιγμα κανέλας και τζίντζερ στο ευχάριστα αυστηρό τέλος του. Ένα ρούμι για απαιτητικούς ουρανίσκους!