Το καλύτερο ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης είναι στα Χανιά!

Μόλις είχε ανοίξει όταν το επισκέφτηκα για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο πριν δυο χρόνια… Το Domus Renier παραλαμβάνει τώρα το βραβείο που δίκαια του άξιζε.

domus-renier

Με μεγάλη χαρά έμαθα ότι το πολύ γοητευτικό Domus Renier Boutique Hotel στο πανέμορφο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, εκεί όπου πέρασα ένα πολύ ατμοσφαιρικό φθινοπωρινό long weekend πριν δύο χρόνια (διάβασε ΕΔΩ) βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες στο Κολοράντο των ΗΠΑ ως το καλύτερο ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης για το 2018 από τον έγκυρο οργανισμό Historic Hotels Worldwide!

Πρώτη φορά ένα τόσο σπουδαίο & ιδιαίτερο βραβείο δίνεται σε ελληνικό ξενοδοχείο, ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες.

Τα κριτήρια συμμετοχής στην κοινότητα των Historic Hotels Worldwide είναι η ηλικία του κτιρίου όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο, η ιστορική σημασία της τοποθεσίας και η εγγύτητα με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα κριτήρια της βράβευσης περιλαμβάνονται η ποιότητα και η αισθητική της αναπαλαίωσης του κτιρίου, η απεικόνιση της ιστορικής διαδοχής στην σύγχρονη αρχιτεκτονική του, το μοναδικό  “story telling”, η παρουσίαση της ζωής των ανθρώπων που το κατοίκησαν στο παρελθόν, τα αναμνηστικά, τα κειμήλια και τα έργα τέχνης που το διακοσμούν.

 

Το κεντρικό τμήμα του παλιού Μεγάρου Ρενιέ αποτελεί σήμερα τον κορμό του Domus Renier Boutique Hotel, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά ως ξενοδοχείο τον Ιούνιο του 2016. Πρόκειται για ένα κόσμημα της ενετικής περιόδου των Χανίων, στενά δεμένο με τους Ρενιέ, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ευγενών της Βενετίας, οι οποίοι επέλεξαν τότε να ζήσουν εδώ.

Το Μέγαρο Ρενιέ θεμελιώθηκε το 1608, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην εντυπωσιακή αψίδα της εισόδου. Η κυριαρχία των Ενετών στην Κρήτη έληξε το 1669 με την οριστική επικράτηση των Οθωμανών, κατά την οποία το κτίριο υπέστη σημαντικές αλλαγές, με κυριότερη την προσθήκη κλειστού εξώστη στον τρίτο όροφο.

Κατά την πρόσφατη αναπαλαίωση, οι αρχιτέκτονες Αριστομένης & Γιώργος Βαρουδάκης, καθώς & ο διακοσμητής Γιώργος Χρυσοχόου, ανέδειξαν και τις δύο περιόδους του κτιρίου, την ενετική και την οθωμανική,  μέσα από σύγχρονες λύσεις.

Το ξενοδοχείο διαθέτει σήμερα 9 δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα με αντικείμενα μοναδικής αξίας & όλα εξοπλισμένα με γνώμονα την άνεση των φιλοξενούμενων, την πολυτέλεια και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Τα περισσότερα από τα δωμάτια έχουν δε μοναδική θέα προς το ενετικό λιμάνι, τον αιγυπτιακό φάρο και το Γυαλί Τζαμισί, τα πιο σπουδαία αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου των Χανιών σε απόσταση αναπνοής.