FAQ: Ποιο είναι το καλύτερο παπούτσι για το Crossfit;

Heavy weightlifting με τη συνδρομή των ολοκαίνουργιων Reebok Crossfit Nano 6.0

Στην αρχή νόμιζα ότι είμαι ίσως κι ο μόνος αγύμναστος σε αυτήν την πόλη, που του καρφώθηκε αυτή η lifestyle τρέλα: Να τρέχω χιλιόμετρα στους δρόμους, στις ραχούλες, στα υπόγεια παρκινγκ (όταν έχει καταιγίδα). Να σηκώνω την μπάρα και τα κιλά της με «snatch«, όπως το κάνουν οι πρωταθλητές της άρσης βαρών. Να κάνω έλξεις στο μονόζυγο με kipping λες και είμαι ο Βλάσης Μάρας –ή ένας θείος του Βλάση Μάρα τέλος πάντων…


Όμως, σιγά σιγά ανακάλυψα ότι η Αθήνα είναι σήμερα χωρισμένη σε τρεις φυλές: Σε αυτούς που κάνουν crossfit, σε αυτούς που δεν κάνουν crossfit γιατί κάποιος τους έχει φοβίσει για τους επαπειλούμενους τραυματισμούς και τέλος σε αυτούς που ρωτάνε τους άλλους τι είναι το crossfit, μήπως και το αρχίσουν. Όλοι πάντως μιλάνε γι’ αυτό…
Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, το crossfit είναι ένα φαινόμενο ανάλογο του iphone: έχει αλλάξει όλη τη φιλοσοφία γύρω από τη γυμναστική, αναγκάζοντας ακόμη και παραδοσιακά γυμναστήρια να βάλουν ανάλογα μαθήματα.
Η βασική ιδέα του Crossfit είναι ότι είσαι εσύ απέναντι στο χρόνο, εκτελώντας κάθε φορά ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ευρηματικά ασκήσεις από την Ενόργανη Γυμναστική, την Άρση Βαρών, τις μεγάλες αποστάσεις του Στίβου, μαζί πάντα με άλλες προκλήσεις που θυμίζουν άγρια εκπαίδευση στα ΟΥΚ, όπως τα μισητά burpees (google this!), το σκοινάκι, το τρέξιμο κουβαλώντας στους ώμους σακιά και τα πηδήματα πάνω σε μεγάλα ξύλινα κουτιά. Γυμνάζεται έτσι πραγματικά όλο το σώμα και αυξάνει απίστευτα η αντοχή, αφού συνέχεια δουλεύεις στο κόκκινο.


Το φανταστικό με το Crossfit είναι ότι κάθε μέρα το πρόγραμμα που εκτελείς είναι διαφορετικό κι έτσι δεν βαριέσαι ποτέ, αντίθετα με το γυμναστήριο όπου σπρώχνεις νωχελικά το ίδιο μηχάνημα μέχρι τα μπράτσα σου να γίνουν τούμπανο (από τα φάρμακα). Δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει από πριν κι αυτό σου ανεβάζει την αδρεναλίνη πριν ακόμη ξεκινήσει η προπόνηση. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια πρόκληση κι αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός. Είτε είσαι, είτε δεν είσαι. Είναι θέμα ψυχολογίας.
Βοηθάει και το έξυπνο marketing πίσω από την όλη ιδέα του Crossfit, τα κόλπα του branding, που δημιουργούν κάτι σαν παγκόσμιο fitness cult με μυημένους και μη. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να το πούμε γυμναστήριο –το λέμε Box. Απαγορεύεται να τρέχεις μέσα στο Box –τρέχεις έξω στην πόλη, στη φύση, όπου βρίσκεσαι κάθε φορά. Το Box είναι πάντα industrial αισθητικής, σαν αποθήκη που έγινε «σιδεράδικο» κι έχει στους τοίχους γραμμένα άγρια συνθήματα (που παραδέχομαι ότι λειτουργούν), όπως «Run, Jump, Lift, Puke, Repeat» («Τρέξε, Πήδα, Σήκωσε, Ξέρασε, Επανάλαβε»). Τέλος, η μουσική δεν είναι τίποτα ξενέρωτα χιτάκια, αλλά σκληρή dance και ghetto RnB.

Εμένα μου έχει αλλάξει τη ζωή! Μήπως αλλάξει και τη δική σου;

 

Frequently Asked Questions:

Πρέπει να αγοράσω ειδικό εξοπλισμό;
Ένα ζευγάρι ειδικά σχεδιασμένα αθλητικά παπούτσια Reebok Crossfit Nano 6.0 (τα πιο καινούργια) είναι μια καλή αρχή. Από εκεί και πέρα φαντασία στο στυλ (γιατί το crossfit μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πολύ cool) και μικρές επενδύσεις σταδιακά (ένα δικό σου σχοινάκι, γάντια, επιγονατίδες, κλπ.)
Κάνει για γυναίκες;
Αν δεν είσαι μη μου άπτου κι από αυτές που πάνε στο γυμναστήριο με makeup, κοροϊδεύοντας (τον εαυτό τους), τότε δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Όλες μα όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται έτσι ώστε να μπορείς να τα βγάλεις πέρα «κλέβοντας» ή κάνοντας κάτι εναλλακτικό του κανονικού προγράμματος. Τα παραπάνω ισχύουν και για αδύναμα αγοράκια, ηλικίες άνω των 45, κλπ
Είναι αλήθεια ότι οι άντρες γυμνάζονται χωρίς μπλούζα;
Συμβαίνει κι αυτό σε μερικά box (είναι κάπως μέσα στη φιλοσοφία), αλλά στο δικό μας Fitness Art, o γνωστός trainer Δημήτρης Μώρος ούτε να ακούσει δεν θέλει για τέτοιες καφρίλες. Γι’ αυτό και έχουμε πολλές γυναίκες. Δεν απειλούνται (άμεσα).
Τι είναι αυτά με τους σοβαρούς τραυματισμούς που λένε;
Αν ακούς αυτά που λέει ο προπονητής και το σώμα σου, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Φυσικά και χρειάζεται καλό ζέσταμα (κάνουμε πάνω από μισή ώρα κάθε φορά) και προσεκτική τεχνική, την οποία διδάσκεσαι και επαναλαμβάνεις καθημερινά. Παραδέχομαι, βέβαια, ότι αναπόφευκτα το καλάμι και τα γόνατα θα ματώσουν στο snatch της άρσης βαρών και οι παλάμες θα ανοίξουν στις έλξεις. Αλλά αυτό είναι σαν παράσημο που θα σε κάνει περήφανο.
Αλλάζει το σώμα σου;
Αν αλλάζει λέει…